Skip to main content

θωρηκτό κιλκίς

περπατωντας στη θεσσαλονικη
θωρηκτό κιλκίς
Σαν σήμερα το 787 μ. Χ. η 7η Οικουμενική Σύνοδος καταδικάζει την εικονομαχία

Η Εικονομμαχία υπήρξε πολιτικοθρησκευτική διαμάχη που συντάραξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 8ο και 9ο αιώνα και απείλησε σοβαρά τη συνοχή της. Αντίπαλοι ήταν οι Εικονομάχοι (ή Εικονοκλάστες), που υποστήριζαν ότι οι χριστιανοί δεν πρέπει να προσκυνούν τις άγιες εικόνες και οι Εικονολάτρες (ή Εικονόφιλοι), που διακήρυτταν το αντίθετο.


Για το φαινόμενο αυτό έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες και απόψεις. Ορισμένοι είδαν την Εικονομαχία ως προσπάθεια βίαιου εξανατολισμού της ελληνοχριστιανικής παράδοσης του Βυζαντίου, άλλοι ως πολιτική και κοινωνική μεταρρύθμιση με επίκεντρο τη μοναστηριακή περιουσία, άλλοι ως σύμπτωμα ενός βαθύτερου ταξικού αγώνα, ενώ κάποιοι άλλοι ως καθαρά θρησκευτική έριδα.




  • Φωτογραφίες - ΣΟΚ: Έτσι έσπαγε κεφάλια ο Βίκτωρας Ρέστης


Το 726 ο αυτοκράτορας Λέων Γ’ διέταξε να τοποθετηθούν οι εικόνες μέσα στην εκκλησία ψηλότερα, ώστε να μη τις φθάνει και τις προσκυνά ο λαός. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός αντέδρασε έντονα και αφού ο αυτοκράτορας εξέδωσε το 730 το πρώτο και μοναδικό διάταγμα εναντίον των εικόνων, τον αντικατέστησε με τον Αναστάσιο, οπαδό της πολιτικής του. Αλλά και ο πάπας της Ρώμης Γρηγόριος Β’ αναθεμάτισε το διάταγμα και συγκάλεσε σύνοδο (731), η οποία καταδίκασε τους καταστρέφοντες και βλασφημούντες τις θείες εικόνες. Ο διαπρεπής θεολόγος και συγγραφέας Ιωάννης Δαμασκηνός, ο πιο σφοδρός πολέμιος των εικονομάχων, υποστήριζε ότι οι εικόνες αποτελούν το βιβλίο των αγραμμάτων. Η αντίδραση αυτή της Εκκλησίας εξωτερίκευε και την άρνησή της να υποταχτεί απόλυτα στη θέληση της κοσμικής εξουσίας.

Οι ενέργειες του αυτοκράτορα προκάλεσαν αντιδράσεις και στο λαό. Οι «Ελλαδικοί», δηλαδή οι κάτοικοι της κυρίως Ελλάδας και των νησιών, προχώρησαν σε ανοικτή ρήξη με το θρόνο. Επαναστάτησαν και με επικεφαλής τον Αγαλλιανό βάδισαν κατά της Κωνσταντινούπολης με στόλο. Την επίθεσή τους εύκολα απέκρουσε ο αυτοκράτορας, με τη χρήση του υγρού πυρός. Εξεγέρσεις παρατηρήθηκαν και στην Ιταλία. Ο Λέων εκδικούμενος τον πάπα, απέσπασε από τον δικαιοδοσία της Ρώμης τις περιοχές του Ιλλυρικού, της Κάτω Ιταλίας, της Σικελίας και της Ελλάδας και τις προσάρτησε στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Πιο απηνής διώκτης των εικονοφίλων από τον πατέρα του αποδείχθηκε ο διάδοχός του στο θρόνο, Κωνσταντίνος Ε’ (718-775), ο αποκληθείς από τους αντιπάλους του Κοπρώνυμος, επειδή κατά την βάπτισή του ρύπανε την κολυμβήθρα. Κατ’ αρχάς, αφαίρεσε εντελώς τις εικόνες από τις εκκλησίες και διέταξε να στολίσουν τους τοίχους των εκκλησιών με φυτά, άνθη και με άλλα είδη της ζωγραφικής. Στη συνέχεια, διέταξε γενικό διωγμό εναντίον τους, με αποτέλεσμα άλλοι να εξοριστούν κι άλλοι να βασανιστούν σκληρά ή και να θανατωθούν.

Το 754 συγκάλεσε τη σύνοδο της Ιερείας, για να επικυρώσει τις αποφάσεις του. Οι 338 επίσκοποι που έλαβαν μέρος επικύρωσαν τις θεολογικές θέσεις του αυτοκράτορα και αποφάσισαν την αποβολή των εικόνων από τις εκκλησίες και την καταστροφή τους, τον αφορισμό των εικονόφιλων λαϊκών και την καθαίρεση των εικονόφιλων κληρικών.

Η απόφαση της συνόδου της Ιέρειας προκάλεσε την αντίδραση των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Αντιοχείας, οι οποίοι απέστειλαν υπόμνημα στον Πάπα της Ρώμης. Ο Στέφανος Γ’ συνεκάλεσε το 769 στο Λατερανό σύνοδο, η οποία καταδίκασε τις αποφάσεις της συνόδου της Ιερείας και αναγνώρισε την προσκύνηση των εικόνων.

Μετά το θάνατό του Κωνσταντίνου Ε’ η κατάσταση άρχισε να αντιστρέφεται, με πρωτοβουλία της ειρηνόφιλης αυτοκράτειρας Ειρήνης της Αθηναίας (752-803), συζύγου του Λέοντος Δ’ του Χάζαρου (750-780) και μετά το θάνατο του επιτρόπου τού ανήλικου γιου της Κωνσταντίνου ΣΤ (771-793). Η φιλόδοξη Ειρήνη φρόντισε να εκλεγεί πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο εικονόφιλος Ταράσιος και αναστήλωσε τις εικόνες. Οι εξόριστοι κληρικοί και μοναχοί επέστρεψαν στην αυτοκρατορία και άρχισαν να ανακτούν την προγενέστερη επιρροή τους.

Το 787 συγκάλεσε στη Νίκαια την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο, με την οποία έκλεισε η πρώτη φάση της Εικονομαχίας. Η σύνοδος αυτή αποκήρυξε τις αποφάσεις της συνόδου της Ιερείας και όρισε ότι πρέπει να υπάρχουν μέσα στις εκκλησίες οι εικόνες των αγίων, με τη διαφορά ότι οι χριστιανοί δεν πρέπει να τις λατρεύουν, αλλά απλώς να τις προσκυνούν «τιμής ένεκεν». Διότι εικονίζουν πρόσωπα άγια, που έχυσαν το αίμα τους για την πίστη τού Χριστού ή έζησαν βίο άξιο μίμησης. Η σύνοδος απέκρουσε έντονα την κατηγορία και την ταύτιση της εικονολατρείας με την ειδωλολατρεία.

Πηγή: sansimera.gr



χρονια πολλα να χαιρεσαι το γιο σου

Comments

Popular posts from this blog

εκθεση περιγραφω την πολη μου

Έως το τέλος του Μαρτίου αναμένεται να γίνουν 6.874 νέες προσλήψεις μονίμων και εποχικών μέσω 20 διαγωνισμών. Ηδη για κάποιους από αυτούς τους διαγωνισμούς έχει ανακοινωθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Από τις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού ξεχωρίζει αυτή την περίοδο αυτή για 49 δόκιμους λιμενοφύλακες. Οι θέσεις για το εποχικό προσωπικό θα κατανεμηθούν σε δήμους, μουσεία, ΚΕΕΛΠΝΟ και νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με κριτήρια: χρόνος ανεργίας, πολυτεκνία ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, τριτεκνία ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας, βαθμός βασικού τίτλου σπουδών και εμπειρία. ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΚΕΕΛΠΝΟ 141 Υπουργεία 272 Δήμοι 1.297 Νοσοκομεία 3.025 Μουσεία 2.071 Λιμενικό 49 Κανόνας 1 προς 5 και το 2016 Θα συνεχιστεί και το 2016 ο κανόνας μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα, μετά από σχετική παράταση της 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την αναστολή διορισμών και προσλήψεων. Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικ

πρωτοτυπες γευσεις τουρτας

πρωτοτυπες γευσεις τουρτας Δώρα Ζέμπερη: Τέσσερα στίγματα έδωσε το κινητό της άτυχης 32χρονης Δώρας Ζέμπερη πριν ο δολοφόνος το κλείσει - Τι σημαίνει ο περίεργος κύκλος που «μαρτύρησε» το τηλέφωνό της – Ποια η διαδρομή που ακολούθησε ο δράστης Νέες αποκαλύψεις βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σχετικά με την άγρια δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη. Οι άνδρες της Αστυνομίας, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν βρίσκονται κοντά στα ίχνη του δολοφόνου, ερευνούν προσεχτικά τα σημαντικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους. Οι αστυνομικοί στρέφουν την προσοχή τους, στην εικόνα ενός άνδρα (πιθανότατα αλλοδαπού) που κατέγραψε μία κάμερα κλειστού κυκλώματος και στο τελευταίο σήμα που έδωσε το κινητό της 32χρονης Δώρας Ζέμπερη, προτού το κλείσει ο δολοφόνος. Οι άνδρες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ερευνούν την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, από όπου εξέπεμψε για τελευταία φορά το κινητό της εφοριακού, καθώς εκτιμούν ότι ο άνθρωπος που της έκοψε το νήμα της ζωή της μέσα στο Β’ Νεκροταφε

my next home μεσιτικο θεσσαλονικη

my next home μεσιτικο θεσσαλονικη Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 32χρονος στα Τρίκαλα, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τσίμπημα μέλισσας Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr, ο νεαρός άντρας μεταφέρθηκε από τους δικούς του στο Νοσοκομείο Τρικάλων. επιπτωσεις χασισιου Οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο, ο άτυχος άνδρας εξέπνευσε. ευθεια μαθηματικα κατευθυνσης β λυκειου